Vegetarische bourguignon met hete bliksem

Ingrediënten

Voor 2 personen:

  • Tijm – 2 handen
  • Laurierblad – 2 stuks
  • Champignons – 200 gram
  • Wortelen – 2 stuks
  • Appels – 2 stuks
  • Kruimige aardappelen – 400 gram
  • Vegeatrisch runderstoofvlees – 200 gram
  • Halfvolle melk – 15 ml
  • Tomatenpuree – 70 gram
  • Rode wijn – 100 ml
  • Bouillon (groente) – half blokje

In huis:

  • Boter – 2 mespunten
  • Bloem – 2 el
  • Ui – 1 stuk
  • Knoflook – 1 teen
  • Peper en zout – naar keuze
Vegetarische bourguignon met hete bliksem

Categorie: Vegetarisch
Bereidingstijd: 150 minuten 

Hoe maak je het?

Breng een pan met 200 milliliter water aan de kook.

1) Pel en snipper de knoflook en ui. Snijd het (vegetarische) runderstoofvlees en de champignons in stukjes. Schil de wortelen en snijd in stukjes. Schil de aardappelen en appels en snijd in stukken. Pluk de tijm.

2) Verhit een mespunt boter in een braadpan en fruit de knoflook en ui aan. Voeg het (vegetarische) runderstoofvlees toe en bak kort mee. Voeg vervolgens de wortelen en champignons toe en bak enkele minuten mee. Blus het geheel af met de rode wijn.

3) Doe de tomatenpuree, het bouillonblokje, helft van de tijm, de laurierbladeren en het inmiddels kokende water bij de stoof en meng alles door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Draai het vuur laag en laat het geheel minimaal 120 minuten sudderen. Tip: Als de stoof nog te waterig is, meng dan 1 eetlepel bloem met 15 milliliter water (dit noem je ook wel lopend meel) en voeg dit bij de stoof. Op deze manier wordt de stoof dikker.

4) Breng een pan met water aan de kook. Voeg de aardappelen toe en kook 15 minuten. Voeg na 5 minuten de appels toe en laat meekoken. Giet af en pureer samen met de melk, 1 mespunt boter en de overgebleven helft van de tijm tot hete bliksem.

5) Verdeel de hete bliksem over de borden, gevolgd door de stoof.