Erwtensoep met spek en zelfgemaakte croutons

Ingrediënten

Voor 2 personen:

  • Doperwten – 250 gram
  • Prei – 1 stuk
  • Bieslook – 1 handje
  • Brood – 4 sneden
  • Spek – 125 gram
  • Groentebouillonblokje – half blokje

In huis:

  • Bloem – 1 el
  • Knoflook – 2 teentjes
  • Ui – 1 stuk
  • Olijfolie – 3 el
  • Peper en zout – naar keuze

Categorie: Vlees
Bereidingstijd: 25 minuten 

Hoe maak je het?

Breng een pan met 500 milliliter water aan de kook en verwarm de oven voor op 200 graden.

1) Pel en snipper de knoflook en ui. Snijd de prei in stukken en snijd de bieslook in stukken.

2) Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg erwten en prei toe en bak enkele minuten mee.

3) Doe het groentebouillon blokje in de pan met inmiddels kokende water en roer door elkaar. Voeg dit bij de pan met de erwten en prei en voeg hier vervolgens de bieslook en peper en zout naar keuze aan toe en laat het geheel 15 minuten koken.

4) Snijd het brood in vierkante blokjes en doe deze in een kom. Voeg hier 2 eetlepels olijfolie, 1 geperste knoflookteen en een snuf zout aan toe en meng goed door elkaar. Verdeel de broodstukken over de bakplaat en doe ze 10 minuten in de oven totdat ze krokant zijn.

5) Bak ondertussen de spek krokant en laat uitlekken op een stuk keukenpapier.

6) Haal de pan van het vuur en pureer de soep. Meng 1 eetlepel bloem met 25 milliliter water en meng (dit noem je ook wel lopend meel). Voeg het lopende meel bij de soep om het wat dikker te maken. Verdeel de soep over de kommetjes en garneer de soep met de spekjes en zelfgemaakte croutons.