Vegetarische bourguignon met hete bliksem

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • Tijm – 4 handen
  • Laurierblad – 3 stuks
  • Paddenstoelen – 400 gram
  • Wortelen – 4 stuks
  • Goudreinette appels – 2 stuks
  • Gala appels – 1 stuk
  • Kruimige aardappelen – 750 gram
  • Veggie runderstoofvlees – 500 gram
  • Halfvolle melk – 30 ml
  • Tomatenpuree – 1 blikje
  • Rode wijn – 200 ml
  • Groentebouillon – 1 blokje
  • Roomboter – 30 gram

In huis:

  • Bloem – 2 el
  • Sjalot – 2 stuks
  • Knoflook – 2 tenen
  • Peper en zout – naar keuze
Vegetarische bourguignon met hete bliksem

Categorie: Vegetarisch
Bereidingstijd: 150 minuten 

Hoe maak je het?

ONTWIKKELD IN SAMENWERKING MET LANDMARKT​.

Breng een pan met 400 milliliter water aan de kook.

1) Pel en snipper de knoflook en ui. Snijd het (veggie) runderstoofvlees en de paddenstoelen in stukjes. Schil de wortelen en snijd in stukjes. Schil de aardappelen en appels en snijd in stukken. Pluk de tijm.

2) Verhit een flinke mespunt boter (15 gram) in een braadpan en fruit de knoflook en ui aan. Voeg het (veggie) runderstoofvlees toe en bak kort mee. Voeg vervolgens de wortelen en paddenstoelen toe en bak enkele minuten mee. Blus het geheel af met de rode wijn.

3) Doe de tomatenpuree, het bouillonblokje, helft van de tijm, de laurierbladeren en het inmiddels kokende water bij de stoof en meng alles door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Draai het vuur laag en laat het geheel minimaal 120 minuten sudderen. Tip: Als de stoof nog te waterig is, meng dan 1 eetlepel bloem met 25 milliliter water (dit noem je ook wel lopend meel) en voeg dit bij de stoof. Op deze manier wordt de stoof dikker.

4) Breng een pan met water aan de kook. Voeg de aardappelen toe en kook 15 minuten. Voeg na 5 minuten de appels toe en laat meekoken. Giet af en pureer samen met de melk, 1 flinke mespunt boter (15 gram) en de overgebleven helft van de tijm tot hete bliksem.

5) Verdeel de hete bliksem over de borden, gevolgd door de stoof.